tiistai 16. tammikuuta 2018

Kuppikakku päivässä pitää onnellisena


Sain joululahjaksi syötävän suloisen leivontakirjan ja nyt viimein sain aikaiseksi kokeiltua ohjeita. Kirja esittelee herkullisella ja selkeällä tyylillä yli 100 kuppikakku reseptiä. Kirjan alussa kerrotaan vinkkejä onnistuneisiin leipomuksiin ja neuvotaan myös, että mikä meni pieleen jos kakkuset eivät vaikka kohoa tai jos ne lässähtävät aivan tyystin. 

Kokeilin ensimmäisenä vaaleanpunaisia limonadikuppikakkuja. Nimi oli hieman outo, mutta sitruksinen makumaailma houkutteli. Kirja on selkeästi suuomennettu jostain amerikkalaisesta teoksesta, tai ainakin mitat ja paistoasteet viittaavat mielestäni siihen suuntaan. Tästä kirjasta leipoessa paras työväline on keittiövaaka, sillä melkeinpä kaikki ainesosat on ilmoitettu grammoina. 

Ohje oli selkeä ja virtaviivainen, eikä poukkoillut ärsyttävästi asiasta toiseen. Taikina oli helppo, mutta aluksi se hämäsi minua. Olen tottunut siihen, että yleensä vaikkapa voi ja sokeri vaahdotetaan, ennen kuin mukaan lisäään mitään muuta. Tässä ohjeessa puolestaan kaikki vain sekoitettiin yhteen.



Eli siivilöi ensin taikinakulhoon 115 grammaa vehnäjauhoja sekä 1,75 teelusikallista leivinjauhetta. Lisää mukaan 115 grammaa sokeria, 115 grammaa pehmeää voita sekä kaksi munaa. Itse lisäsin myös ehkä noin teelusikallisen vaniljasokeria. Sitten nämä kaikki sekoitetaan sähkövatkaimella tasaiseksi sen suurempia vaahdottelematta. Taikina jaetaan 10 paperiseen muffinssivuokaan ja paistetaan 15-20 minuuttia 180 asteessa. Taikina oli melko tahmeaa eikä näin ollen tasoittunut vuokiin nätisti, mutta asettui onneksi uunissa tasaiseksi.

Kun muffinssit paistuvat, on aikaa valmistaa sitruunaiirappi. Tämä siirappi oli näiden kuppikakkujen paras juttu, sillä se teki niistä ihanan kosteita ja meheviä. Kattilassa siis kiehautetaan 55 grammaa raesokeria ja yhden sitruunan mehu. Siirappia kannattaa sekoittaa kokoajaan ja se on valmista kun sokeri on sulanut. Paistuneet muffinssit pistellään haarukalla ja valellaan ihanalla sitruunasiirapilla. 

Jotta saataisiin aikaiseksi very pretty cupcakes, niin on tehtävä vielä herkullinen voikreemi. Kulhoon puristetaan yhden sitruunan mehu ja raastetaan yhden sitruunan kuori. Joukkoon lisätään 115 grammaa pehmeää voita, jota vaahdotetaan vaaleaksi vaahdoksi. Vaahtoon lisätään vatkaimen avulla vielä neljä ruokalusikallista kuohukermaa sekä 225 grammaa tomusokeria siivilöitynä ja pienissä erissä. Lopuksi vaahto värjätään elintarvikevärillä ja lusikoidaan muffinssien päälle.

Omassa kuorrutuksessani meni joku pieleen, sillä se leikkasi kiinni ja muuttui rakeiseksi. Makuun se ei vaikuttanut, mutta ulkonäöstä ei tullut aivan ensiluokkainen. Toisaalta, nämä tulivat vain meille arki-illan herkuksi ja onneksi strösseleillä voi pelastaa paljon!

Yleensä kuppikakut ovat melkoisen ylimakeita, mutta nämä puolestaan olivat melko kirpeitä. Oli myös jotenkin hämäävää syödä vaaleanpunaista kuppikakkua, joka maistuukin kirpakalle sitruunalle eikä esimerkiksi mansikalle. Ehkä siitä nimi limonadikuppikakut - saattaahan punainen limukin maistua vaikka vadelmalle ja sitruunalle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti